13. veebruar 2011

justin petrone ja lõunaeestlased

kuulasin hiljuti raadiointervjuud  'minu eesti'  autori justin petronega ja seal sai kõvasti nalja. näiteks ütles justin, et lõuna-eesti inimesed pobisevad.

ma ei tea, mul on päris palju sugulasi tartus, aga ma pole küll tähele pannud, et neil pobisemisega probleeme oleks. ses suhtes, et kõik artikuleerivad nigu miškad! ülikoolist ka justkui ekstensiivseid pobisejaid ei meenu. äkki ameeriklastel on teistmoodi kõrvad, mis seda paremini kinni püüavad?

(ma olen nimelt filmist näinud, et mitmed ameerika lapsed oskavad ka kõrvu liigutada, mis on selline spetsiaalne oskus jõuluvanade rõõmustamiseks.  äkki see kõik on mingi usa kõrvade eripära?)

lõunaeestlased, rääkige suu puhtaks! KES POBISEB?

word of the day: uitspraak - hääldus

9 kommentaari:

vaska ütles ...

ma leian, et see on metsik ülekohus ja alatu laim.

põlise lõuna-osariiklasena võin väita, et asjad on sootuks teisiti. maainimesed ikka harjunud rääkima valjult ja diktsioonile rõhku pannes, kuna vestlused toimuvad tihtipeale näiteks karjamaal, kus indiviidid asetsevad erinevates karjamaa otstes. või siis samadel tingimustel metsas. või siis miks mitte lehmalaudas. ja sealjuures ei ole lehmad just sedasorti viisakad tegelased, kes alandlikult vaikiks.
üleüldse, kui lõuna-eestlasele tulla lähemale kui 3 meetrit, siis sisened juba tema isiklikku tsooni, mis pole ju viisakas. niiet pobisemist küll ette tulla ei saa.
samas ma arvan, et lugu võib olla selles, et lõuna-eestlased suhtlevad sageli oma iseloomulikus dialektis (tuntud ka kui võru keel) ja räägivad kiiresti (kõnõlõ kipõlt, aigu es olõ, lehm vaja nüssaq).

ja kui mina suudan juba külvata segadust lihtsamate väljenditega meie dialektist - nt 'õu' (mis ei tähenda hoovi, vaid tähendab 'hei' või rahvusvaheliselt 'yo') siis millest me üldse räägime?

ikka on ju kõige lihtsam vaesele lõunamaalasele turja karata ja öelda, et too pobisevat...

Kairi Look ütles ...

hahaa, suur t2nu nii informatiivse ylevaate eest :D
ma loodan, et justin ka loeb seda!

Eppppp ütles ...

Ma saadan lingi Justinile :)
Mina olen ka märganud, et põhjaeestlased sageli räägivad teravamalt. Aga ma ei tea, kas see on nii suvaliselt üldistatav. Mõnel lihtsalt on hea diktsion ja mõnel haöb.
Justini lemmik diktsioon on Maire Aunastel.

Comrade Dos ütles ...

Minu Tartu sõber ütles kord mulle, et kui mees räägib, ja sa ei saa aru mitte midagi, tähendab, et selline mees on kuskil Lõuna Eestist, eriti Põlva või Võrumaalt. Ka Mulgimaalt selles mõttes. Ei tea ma miks Tiit on nii arusaamatu. Epu isa ka on raske aru saada. Ja vennad. Ja õde. Võibolla see on Epu pereprobleem lihtsalt.

vaska ütles ...

jaa, justin, sellega ma olen väga nõus, et kui aru ei saa, siis võib inimene olla lõuna-eestist. sest me seal räägime murdes ja kiiresti.

ja maire aunastele ei saa muidugi kumbagi asja ette heita.

aga mul kunagi oli vist pisut sarnane olukord, kus ma peale usinaid inglise keele õpinguid (õpetaja oli ameeriklane) sattusin tööle koos šotlastega.
ma ei liialda, kui ütlen, et alustuseks ma ei saanud ikka mitte midagi aru. pärastpoole justkui natuke juba hakkas tulema...

et äkki sul ka nende lõuna-eestlastega ikkagi lootust on veel?

Kairi Look ütles ...

viljandimaa kohta ma ei tea, aga v6rru sattudes v6ib kyll vahel olla tunne, et oled vahepeal kogemata välismaale sattunud.

maire aunaste on lisaks loomulikule talendile kindlasti ka mingit teles r22kimise drilli saanud? yhel mu raadios6bral opetati nt see l6bus kurisev "r" kyljest ära, millest on tegelikult kohutavalt kahju! ohtul baaris räägib ta onneks ikka nagu muidu :)

yks asi, mis mulle muide tartus KOGU AEG k6rva jääb, on see, et inimesed räägivad massiliselt, kuidas "nii ei teha". on see mingi tartu erip2ra, voi on mulkidel ja v6rukatel samad kombed?

vaska ütles ...

inimestelt kuriseva r-i küljest õpetamine peaks kriminaalne olema. see on nii tore ju ometi.

ja mind ka häirib see 'nii ei teha'. õnneks põlvas seda ei tule nii palju ette. seal tehakse või siis tettässe asju. või siis ei tehta või ei tettä.

Tinzbell ütles ...

Mina olen Põhja-Eestist, aga ma oskan kõrvu liigutada see-eest.

Kairi Look ütles ...

päris uhke! ja ameerikamaa verd vabshee üldse kohe ei ole?!?