12. august 2013

ajalooline memm, a.d. 1956

lõbustan parajasti portugalis keemikuid. kui enamasti saab konverentsidel vähe nalja ja palju õudu, siis seekord on teisiti. üks erukeemik läks eile rõõmust peaaegu lendu. sain vaevu ta säärest kinni enne, kui memm maast võttis.

reklaamin siin nimelt üht spektroskoopia ajalugu käsitlevat teost (saagu see juba surematuks, et mina saaksin rikkaks). ei midagi huvitavat, aga näe - keemikuile meeldib. üks vanamemm, kes paistis saabunud otse alkeemikute ajast, kiskus koopia kastist ja uuris sisu kahtlustäratava entusiasmiga. hoidsin ta luidratel säärtel väga tähelepanelikult silma peal, et keemiline memm mu vara tuuri ei paneks. vanainimeste väledust ei või alahinnata!

plehku panemise asemel läks memm aga särama nagu leegitsev tikk, lõi raamatu plaksuga lauale ja surus pika kondise näpu kõiketeadvalt mingile fotole. inimesed, memm oli raamatus! nimelt selgus, et 1956ndal aastal oli ta olnud madriidis kuulus spektromeetria kunn ja pandi sel puhul pildi sisse. ja seesama pilt oli meie raamatus!

ega enam polnd teha midagi. olin sunnitud ühe koopia keemilisele memmele ära kinkima, sest selline on kord juba kirjastajate heasoovlikkus ja pealegi oli ta jõudnud vahepeal raamatusse tublisti moosiseid sõrmejälgi teha (kuradi kohvipausid!). noh, pole hullu - ei juhtu iga päev, et kohtud raamatusse trükitud inimestega.

viimane kord oli see siis, kui leidsin 'minu amsterdami' fotolisast hollandi parima margoti. veel üks hea raamat, ja üldsegi mitte ainult keemikutele!

word of the day: geschiedenis - ajalugu

Kommentaare ei ole: