19. september 2011

seened ja statistika

levinud arusaama kohaselt tuleb statistika majade seest. majade ees algab see-eest elu, mil on toas tehtud numbritega vähe pistmist. vastupidist väidavad üksnes matemaatikaõpetajad ja ka ainult seetõttu, et neile antakse selle eest raha!

eile sündis aga erand. statistika käis õues ja vastas tõele! lubasin matemaatika (üldiselt väga vastik teema) oma blogisse ainult seetõttu, et lugu on õpetlik ja võib päästa nii mitmeidki elusid. isegi nalja saab!  

nimelt käis mu hea tuttav sõbrannaga seenel. kõik oli kohutavalt romantiline. sammal lõhnas nagu noor loom ja linnud ulusid. kõige tähtsam - KÕIK kohad olid seeni täis!

noored korjasid korvi täis ja olid oludega igati rahul. mainekad mükoloogidki ei satu igapäevaselt sellisesse seenemetsa. vanem generatsioon meenutaks siinkohal härdusega kuulsat seltsimeest Kõpsu, kel samuti seente peale hea nina oli. enam seenesõpradest millegipärast enam multikaid ei tehta, kuigi materjali leiduks küllaga. paljalt amsterdami skeenest saaks mitu täispikka filmi!

igatahes, korviga koju jõudes polnud Kõpsu parajasti käepärast ja noored korilased asusid interneti abil seeni määrama. esialgu tundus asi lootustandev, kuid ajapikku selgus siiski kurblik tõsiasi, et metsast polnud ära toodud ühtki söödavat seent. see-eest sai kõvasti tatikaid! saak läks potist alla ja kõigil oli selle pärast natuke kurb meel.

siin tuleb mängu statistika. mõni õel matemaatikamemm oleks juhtumit kindlasti kalgi loogikaga lahanud. kõigepealt oleks ta teatanud, et statistiliselt tihedal seenehooajal peab söödavaid seeni mööda metsa taga ajama nagu loom. tõenäosus midagi head leida oleks kindlasti väike. seenerikkad lagendikud pole metsa tulvanud näljastele hordidele mitte kahe silma vahele jäänud, vaid lihtsalt mürgiseid tatikaid ja muidu vastikuid seeni täis. lõpetuseks oleks ta kindlasti näidanud mõnd õudset parabooli paelussiga lõpetanud tatikasööjatest, kes tegelikult puravikke otsisid.

lohutuseks noortele korilastele võin saladuskatte all avaldada, et parimaid seeni ei tule otsida mitte metsast, vaid kulli tänava köögist panni pealt, peekoni ja vahukoore vahelt. teine tuntud leviala - sahver! kolmas riiul, sõstramoosi taga.

word of the day: paddestoel - seen

3 kommentaari:

Kadri ütles ...

Mis-mis, sa tuled tatikaid solvama siin või? Minu arust on marineeritud tatikad ikka ühed väga mõnusad asjad ja kõhuvalu või seenemürgituse üle siiani ei kurda (:

Anonüümne ütles ...

kui nüüd tõesti korjati tatikaid, siis sai küll üks väärt kraam sealt potist alla lastud. tatikad on head nii marineeritult kui värskelt praetult.

Kairi Look ütles ...

ojeesus küll! seenemääraja seda ei öelnud. annan väärt info korilastele edasi, nii et järgmine kord teavad nad paremini. äkki lähevadki siis hoopis tatikale!