26. august 2011

50 aastat laiskust

kas olete juba kuulnud youtube'i ameeriklasest, kes räägib internetis eesti keelt nagu miška? paljud kuulsid ja avaldasid heakskiitvalt rahulolu. ''mõned elavad siin 50 aastat ega räägi sõnagi eesti keelt, aga vaata neegrit!''

kuulge, need mõned on mingi ohtlik ja laialdane probleem või? amsterdamis kiidetakse ka hollandikeelseid välismaalasi, kuid mesijutt lõpeb enamasti ikka kurja pominaga, kuidas mõned elavad siin juba 50 aastat, aga...

kui mu mälu ei peta, kirjutas samast asjast kunagi ka justin petrone. muidugi meeldib ka tema meile lihtsalt seetõttu, et on ameeriklane, aga inimesed! RÄÄGIB EESTI KEELT!

kuna mõnede fenomen näib levivat mööda ilma nagu katk, peaks ehk avama tõhusa keeltekooli umbkeelsetele? mul poleks midagi selle vastu, et hollandi osakonnas garderoobe valvata ja mõnedega tutvust teha. kui viisakasti naeratada, saaks ehk sõbraks ja külla? ma olen kuulnud, et mõnede kodudes pakutakse datleid ja paljudel elavad vaasides isegi tantsivad ussid.

noh, kes on mõnesid oma silmaga näinud?

word of the day: allochtoon - immigrant

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Kui ma peaks pikemaks ajaks Amsterdami jääma, siis ma vist muutuks ka selleks mõneks, sest mitte miski mu elus ei motiveeri mind hetkel hollandi keelt õppima. Pole nagu vaja ja ainuke koht, kus ma seda kasutada saan on AH ja vahel harva postkontor ka. Aga vaevalt, et ma viiekümneks aastaks siia jään. Ja ilmselt mu hollandi keele tase on ikkagi parem kui nii mõnegi Eestimaalase eesti keel.

Kairi Look ütles ...

amsterdamis pole tõesti suurt vahet, kas räägid või mitte. ainus asi, millest ma 'umbkeelsena' puudust tundsin, oli see, et paljud asjad jooksid must mööda. ürituste kuulutused, ajalehed, teatrietendused, 'kuumad'' raamatud jne. eestis teadsin kõike, mis toimus, sest noh, mastaap oli väiksem, aga olin ka kultuuriruumis, mis oli arusaadav ja omane.

selles suhtes on keeleoskus ikka hästi suur pluss, eriti kui oled selline keele- ja kultuurihuviline ja see on suur osa igapaevasest heaolu-elamusest.