30. detsember 2014

rahvaste sõprus ja lumeussid

kuulsin hiljuti pikantset lugu eesti sõduritest, kes kohaliku talveõppuse ajal ameerika kolleege lollitasid. ja mina arvasin kogu aeg, et sõdurirahvas on aus ja korralik. aga tutkit! ma ei usalda enam ühtki. kavalad nagu kapsaussid!

nimelt toimus kuskil lumises metsas ühine õppus ja sõdurid jäid öö saabudes telki pikutama. aga selle asemel, et vana eesti kombe kohaselt tondijutte vesta, rääkisid poisid ameerika sõpradele närvekõditava loo ohtudest eesti metsas. ameeriklased pungitasid õudusest silmi ja tegid igaks juhuks täpselt nii, nagu kogenud kamraadid soovitasid.

nimelt hoiatasid poisid ameeriklasi äärmiselt kahtlaste kollaste aukude eest lumes (telkide ümbruses leiduvat neid ohtralt). sõbrad, vestsid eestlased, tegu on ohtlike eesti lumeussidega, kes lumeaukudest tulles telgiserva alt kavalalt sooja sõduri lähedusse libisevad ja intiimsetesse kehaõnarustesse puhkama heidavad! see käivat väga tasakesi - ja kui lumeuss on kord kohal, on tast vabanemine äärmiselt ebameeldiv. üksnes eesti parimad arstid oskavad lumeusse kehaõnarusest lagedale urgitseda ja meeldivat on ses protsessis vähe. jutustaja sõbrad noogutasid värisedes päid ja näppisid äraolevalt saapanööre. parem ennetada kui tagajärjed, tähendas keegi eestlane tasa ja viipas vaevumärgatavalt nurgas vedelevate veinikorkide suunas. maad võttis vaikus.

ameeriklased kuulasid õudusega ja piidlesid närvlikult ümbrust. on´s telgiservad eesti lumeusside eest ikka korralikult maasse kaevatud ja kindlustatud? julgemad tegid asja uurimiseks paar tiiru ümber telkla ja sosistasid tagasi tulles väriseval häälel, et - tõepoolest, üksnes 10 meetri raadiuses on lumi kahtlustäratavaid kollaseid auke täis! mehed, selles metsas on lumeusse lademetes!

kuidas telgis sel ööl magati ja kas lumeusside ennetamiseks eestlaste nõuandeid ka kasutusele võeti, mina ei tea, kuid üldiselt olid ameeriklased väga tänulikud, et sõbrad neid nii lahkesti põhjamaiste ohtude osas valgustasid. on ju tegu kaunis delikaatse teemaga, mida oleks lihtsam ehk maha vaikida, aga näe - poisid hoolitsesid oma külaliste eest nagu tõelised dzentelmenid.

teinekord tulevad nad jälle.

word of the day: worm - ussike  

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

See on väga vana lugu, 90-te algusest. Oli tulnud sellest, kuidas üks ameerika instruktor kelkinud sellega, kus tema igalpool on käinud, milliseid madusid, krokodille ja lõvisid näinud.
Siis mingi eestlane öelnudki selle peale, et, vat, lõvisid meil pole, aga on lumeussid...jne.